2022OPWegNaarPasen

OP WEG NAAR PASEN

Met de Eerste Communicanten én hun ouders hielden we een laatste gezamenlijke catechese ter voorbereiding van het Paasfeest en de Eerste Communie. Deze catechese vond plaats in Wolfsdonk op 19 maart en in Gijmel-Langdorp op 26 maart. We vertelden en projecteerden het verhaal van een nieuwe hemel en nieuwe aarde vanuit de Kijkbijbel, waarna de communicanten een prachtige meterslange tekening maakten hoe zij zich die nieuwe hemel en aarde dromen. Alleszins met veel bloemen en bomen, vlinders en onderdak voor iedereen, een zon met een grote smile, een wereld zonder wapens. De tekeningen zijn nog steeds te bewonderen in de kerk van Wolfsdonk en in de kerk van Gijmel.

 

Daarna zaaiden de communicanten tuinkers in een potje dat ze mee naar huis mochten nemen om waar te nemen hoe het zaad sterft om leven voort te brengen. Een beeld voor de Christus die zelf de weg is gegaan van het graan dat zichzelf schenkt om vrucht voor te brengen.  Het is ook wat van ons gevraagd wordt: te sterven aan onszelf ten dienste van de medemens. Terwijl de kinderen tekenden en zaaiden, stonden de ouders stil bij de betekenis van Pasen: catechese met volwassenen!  We toonden een fragment uit een verfilming van het Johannesevangelie over Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen.  Daarna volgde een duiding wat Pasen betekent voor het geloof in het leven na de dood maar tevens tijdens ons aardse bestaan. Verrijzen hier en nu betekent immers opstaan uit alles wat ons als mensen onvrij maakt en kleineert, verslaaft. We deelden tips hoe we Pasen in het gezin kunnen voorbereiden aan de hand van een seizoenstafel, een verhaal uit de Kinderbijbel, samen bidden voor het eten, minder snoepen en de uitgespaarde centjes geven aan de projecten die Broederlijk Delen ondersteunt.  Met Palmpasen 10 april is er een gezinsviering in Wolfsdonk om 9u30 met na de viering een koffiestop en paaseitjesverkoop ten voordele van Broederlijk Delen, iedereen welkom.
Tot slot werd het productieproces van hosties getoond en zongen we het lied van het graan.

 Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

En net als tijdens het Laatste Avondmaal gingen we daarna met alle gezinnen aan tafel voor een deelmaaltijd waarbij met alles wat werd meegebracht een groot buffet werd geschikt waarbij ieder van het gedeelde kon nemen naar believen.  Net als in het verhaal van de 5 broden en 2 vissen was het een overvloed aan heerlijke spijzen en gebak, ook nog na de maaltijd waren er volle manden over...

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

    
De kinderen zijn er nu helemaal klaar voor om de communie voor het eerst te ontvangen.
Dank aan de catechisten, aan de helpende handen bij opbouw en opruim.
Bert, diaken