2022Aarschotse cultuurprijs

EXPO: RAAKLIJNEN. Prijs Aarschotse Cultuurraad.

WAAR KUNST EN KANT ELKAAR RAKEN

Wie heeft er niet thuis een oud kledingstuk, een kapot doekje of een kanten doekje met een gaatje dat je eigenlijk zou moeten wegwerpen, maar dat je toch bewaart of zelfs koestert? Het herinnert je aan iemand of iets.

Lieve Smets is een jonge (°1976) leerkracht aan de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst die zopas de Prijs Aarschotse Cultuurraad 2022 heeft gekregen en daarmee ook een eigen expo kan organiseren in het Stedelijk Museum. Lieve maakt kunstwerkjes uit ‘moderne’ kant waarin ze niet alleen vlasdraad, maar ook ijzerdraad, wol, verwerkt. Ze woont en werkt in Rillaar maar is afkomstig uit Gelrode. Het drieluik dat de stad aankocht is gemaakt uit kloskant, koperdraad, bijenwas en een fragment oude Chantillykant. Wat ze tentoonstelt zijn niet ‘zomaar’ kanten doekjes maar pareltjes van creatief en technisch denkwerk. In haar conceptuele werk ‘wil ze iets zeggen’.

Het loont de moeite om even stil te staan op deze tentoonstelling. Je begrijpt dan waarom je dat oude bloesje-met-gaatje toch niet in de vuilnisbak werpt en welke draden er door je leven lopen. Lieve schreef poëtische teksten bij haar werkjes die van een uiterste verfijning zijn. Enkele voorbeelden die tot nadenken stemmen: Kant is een metafoor voor vergankelijkheid en fragiliteit. Hoe meer gaten een materiaal krijgt, hoe meer het raakt aan het wezen van kant, namelijk transparantie. / Textiel kan weelderig of luxueus zijn, maar ook tot op de draad versleten. Hierdoor krijgt het een extra betekenis. Er hangt immers een verhaal aan vast: het heeft geleefd, het heeft iets kwetsbaars. / Het concept vergankelijkheid hangt samen met herinneringen. Herinneringen als een restje, een vaag overblijfsel van iets wat ooit is geweest. 

Boeiend is ook het tweede luik van de tentoonstelling waarin verschillende soorten oude kant worden getoond. Er is ook een mooie bruikleen vanuit de rijke kantverzameling uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Een must voor een regenachtige dag! Behalve op maandag kan je van deze prachtige kleinoden genieten tot 25 september. ‘Een ode aan verwondering en stilstaan en kijken.’

Afbeelding invoegen 

 

Afbeelding invoegen

 

Afbeelding invoegen