2021PaasvieringenViaInternet

ONZE PAASVIERINGEN VIA HET INTERNET

Ook dit jaar konden we niet in groten getale samen Pasen vieren in onze kerken, wegens de gekende coronamaatregelen. Tijdens de Goede Week was er wel de mogelijkheid om na inschrijving in kleine groep (15 personen) vieringen bij te wonen in de kerken van Gijmel en Wolfsdonk. Tijdens het Paasweekend verzorgde de Pastorale zone Sint-Rochus opnieuw de online uitzending van enkele mooie vieringen, die u in uw huiskamer kon volgen. Op Stille Zaterdag werd de Paaswake voor onze ganse zone uitgezonden vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het majestueuze kerkgebouw was in donker gehuld maar werd door het ontsteken van het Paasvuur met Licht gevuld. Voor de acht gemeenschappen van onze zone werd een kaars aangestoken waarmee daarna onze Paaskaarsen zullen ontstoken worden in onze lokale kerken. Zonepastoor Rudy Borremans benadrukte in zijn krachtige homilie het belang van Pasen voor ons als christenen, zeker in deze moeilijke coronaperiode. Een ensemble van muzikanten en een getalenteerde zangeres luisterde met verve deze stemmige viering op.

Op Paaszondag was de zone in de Sint-Antonius Abtkerk van Wolfsdonk te gast. David Cooremans, technieker, was al vroeg in de weer om alles technisch in orde te krijgen. Om 10u werd rechtstreeks een kinderdienst uitgezonden via het internet. Diaken Bert Hellebaat ging voor, Erna Vanhelmont luisterde met verschillende instrumenten de kinderviering feestelijk op, net zoals organist Rik Pijpers die de liederen voor de kinderen extra kracht bijzette met zijn orgelkunsten. Mark Van der Borght, Leo Janssens en Katrien Vanhoutte en Jonas Danckers lazen mee voor in deze korte maar feestelijke woorddienst.

 

Op de communiebank waren tientallen klokjes uitgesteld. Manske Van Rompuy stelde haar 

Afbeelding invoegen

mooie verzameling ter beschikking om het Paasfeest extra luister bij te zetten. De viering werd immers geïllustreerd met een mooi verhaal over een bijzondere klok uit Rusland, die werd stukgeslagen en verloren ging, maar die volgens het wonderverhaal werd vervangen door duizend nieuwe kleine klokjes, die nog lang de bijzondere klank van de grote klok verderzetten en mensen verheugden...

Afbeelding invoegen

Om 11u was het tijd voor de Plechtige Paasviering, die vanuit Wolfsdonk de ether in ging. Priester Paul Van der Stuyft ging voor. Zonepastoor Rudy, Pastoraal werker Tom Wolput en diaken Bert concelebreerden. De Gregoriaanse gezangen en stemmige liederen werden verzorgd door zangeres Jo Duyck, diaken Bert en organist Rik of voorgezongen door priester Paul. De lectoren Nicole Adams, Luc Luyten en Manske vertegenwoordigden onze drie gemeenschappen Langdorp, Gijmel en Wolfsdonk. Met onze parochie en zone zijn we zo toch verbonden geweest via deze vreugdevolle viering. De kerk was mooi gepoetst en opnieuw van fleurige bloemen voorzien door Mariette Van de Schoot. Ook al vierden we in kleine groep en via het internet, toch straalde deze Paasochtend de vreugde van Pasen uit. Dank aan alle medewerkers en nogmaals Zalig Pasen! Herbekijken kan via de Facebookpagina's van de 'Pastorale Zone Sint-Rochus Aarschot', 'Wolfsdonk leeft' en 'Langdorp, ons dorp'. Wij kijken er naar uit om dra op de normale manier terug samen te kunnen komen.