2021KruisaanvaardingVormelingWolfsdonk

KRUISAANVAARDING VORMELINGEN

Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen

‘Kiezen is verliezen’, zegt de volksmond maar als je kiest volgeling te worden van Jezus klinkt het anders. Je wint immers aan geluk, niet enkel voor jezelf maar ook voor de medemens. Gedeelde smart is halve smart, gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Met overtuiging hernieuwden de vormelingen hun doopsel waarbij de originele doopkaars aan de Paaskaars werd aangestoken terwijl de vormelingen samen de geloofsbelijdenis uitspraken. Tevens kregen de vormelingen hun vormselkruisje omgehangen. Dit houten kruisje kozen ze zelf tussen een 6-tal vormgevingen. Sommigen gaven de voorkeur aan het Taizé-kruisje, anderen kozen voor een duifje als symbool voor de H. Geest maar ook het Tau-kruisje viel in de smaak en er was zelfs een kruisje waarin een hartje was uitgesneden als symbool voor de liefde voor God en de medemens. Ieder mens heeft zijn persoonlijk kruis te dragen maar vult ook het christen-zijn op eigen wijze in. Dit kruisje zullen de vormelingen dragen op 3 oktober, de dag van hun vormsel, en hopelijk ook later ofwel het een bijzondere plaats geven op hun kamer.
De vormelingen van Wolfsdonk vierden op 5 juni de kruisaanvaarding. De vormelingen van Gijmel op 13 juni waardoor we na lange (corona)tijd en online catechese, eindelijk terug samen konden vieren met alle betrokken gezinnen. Catechiste Erna overhandigde de kruisjes in Wolfsdonk, in Gijmel viel deze eer mezelf te beurt. Catechist Leo gaf in beide vieringen een (vaak grappige) duiding bij de naam van iedere vormeling.
De mondkapjes konden niet verhinderen dat de vurige Geest aanwezig was in gebed, in de stilte en bij het zingen van de liederen. Onderstaand de aanroeping van de Heilige Geest.
We bidden dat deze jonge mensen tussen de vele keuzes die onze samenleving aanbiedt, blijven kiezen om in de voetsporen van Jezus te treden.
Het was een mooie  en deugddoende opstap naar het vormsel dat volgt na de zomer.
Proficiat alvast.

Bert, diaken

 

Kom, Heilige Geest
maak ons vol van liefde,
blijf in ons,
verlaat ons nooit.

Kom, heilige Geest,
schenk ons kracht,
licht en warmte.
Wij willen graag leven
als leerlingen van Jezus.

Kom, Heilige Geest,
help ons uw liefde door te geven
aan de mensen om ons heen.
Help ons mee te bouwen
aan Gods Rijk
van vrede en gerechtigheid.

Kom, Heilige Geest. Amen.