2021-900jaarNorbertijnen

 Afbeelding invoegen

TENTOONSTELLING 900 JAAR NORBERTIJNEN

Kerk Wolfsdonk, 5-21 november  

Van vrijdag 5 tot zondag 21 november kan u elke dag gratis van 13u30 – 16u30 de tentoonstelling ‘900 jaar norbertijnen’ bewonderen in de Sint-Antonius Abtkerk van Wolfsdonk.

Op vrijdag 19 november 2021 vindt om 20u ook een finissage van deze tentoonstelling plaats, een feestelijke afsluiter van de rondreis die deze tentoonstelling maakte door het Merodegebied. U kan zich dan verwachten aan een muzikale avond met speeches van de abt van Averbode, Marc Fierens, burgemeester van Aarschot, Gwendolyn Rutten en een receptie. Meer info en mogelijkheid tot inschrijven via www.hetgasthuis.be 

De norbertijnen van Averbode en Tongerlo hebben het uitzicht van en het leven in de Merode de voorbije 900 jaar mee bepaald. Zij verleenden zorg en bescherming, creëerden welvaart en bouwden prachtige abdijen, molens en parken. Ook vandaag zijn zij actief en nemen zij een belangrijke rol op in de samenleving.
Een rondreizende tentoonstelling toont het waardevolle verleden van de norbertijnen in de Merode. Deze expo leert over de gebouwen en de architectuur, en duidt de invloed van deze religieuze orde op de eigen streek. De norbertijnen speelden een grote rol in de ontwikkeling van de lokale landbouw en economie. Zij waren en zijn een toevluchtsoord voor bedevaarders en mensen op zoek naar stilte en rust. Kleine anekdotes maken de geschiedenis tastbaar. Een korte film duidt hun leven, werk en relevantie vandaag.
In elke gemeente van de Merode maakt de expo een tussenstop, soms gecombineerd met een lokale heemkundige tentoonstelling of een andere activiteit. Verschillende verenigingen plannen een optreden, kunstevenement of feest gelinkt aan 900 jaar norbertijnen in de Merode.
Het vele norbertijner erfgoed en de prachtige natuur in de Merode is nog het best te ontdekken al wandelend of fietsend. Verschillende tochten gelinkt aan de norbertijnen werden uitgestippeld. Maak van de Merode dit jaar de vakantie in eigen land! Het overzicht van al dit moois is te vinden op: www.norbertijnenindemerode.be