2020KaarskensliefdeEenTochtDoorOnzeParoc

‘KAARSJESLIEFDE’-TERUGBLIKKEN OP EEN TOCHT DOOR ONZE PAROCHIE 
 
Afbeelding invoegen
 kaarsjesliefde

Op 26 en 27 september passeerde een bijzondere tocht door onze pastorale zone. Eva van de Velde, een jonge pelgrim, wandelde samen met een vijftigtal mensen, waaronder ook heel wat mensen uit de zone Aarschot, van Leuven naar Diest. Een jaar eerder wandelde ze van België naar Santiago de Compostella, 2600 km ver, en ook die route liep van kerktoren naar kerktoren. Deze wandeling was een miniversie van die pelgrimstocht: Eva stapte in totaal 60 kilometer en vertelde onderweg over haar pelgrimstocht en de kaarsjes die ze onderweg brandde. Daarvoor hielden ze 10 keer halt - in de kerken van Leuven, Wijgmaal, Wezemaal, Gelrode, Aarschot, Testelt, Zichem en Diest, in het Sint Jozefscollege Aarschot en aan het monument voor de jodentransporten in de Opperstraat te Langdorp. Stuk voor stuk sfeervolle locaties die een mooi decor vormden om haar pelgrimsverhaal te vertellen.
Afbeelding invoegen
 Opperstraat 
 
In Leuven vertelde ze over 'alles achterlaten', op tocht vertrekken met een vertrouwen dat alles goed zou gaan. In Wijgmaal vertelde ze over het bereiken van de kathedraal van Reims, de eerste grote halte na 380 kilometer stappen. In Wezemaal volgde het verhaal dat die pelgrimstocht een diepere lading gaf: het overlijden van haar kotgenoot Eline, voor wie ze vanaf dat moment dagelijks een kaarsje brandde in de kerk waar ik toen passeerde. "Kaarsjesliefde", noemde ze dat. Die kaarsjesliefde werd de rode draad van de pelgrimstocht naar Compostella en van deze "tocht met kaarsjesliefde". Na elke getuigenis werden de aanwezigen uitgenodigd om ook een kaarsje te branden voor iemand die ze in hun hart meedragen. Dat zorgde voor bijzondere momenten en een intense verbondenheid. Samen kaarsjesliefde kunnen delen is iets heel sterk, zeker in deze coronatijd. Door een foto te nemen van de kaarsjes en die door te sturen naar degene voor wie ze gebrand werden, maakten we de kaarsjesliefde nog groter.
Eva bedankt nogmaals van harte de kerkverantwoordelijken van Wijgmaal, Wezemaal, Gelrode, Aarschot St Rochus, Testelt, Zichem en Diest voor hun gastvrijheid en iedereen die met dit initiatief verbonden was. In totaal woonden ongeveer 100 mensen de kaarsjesmomenten bij en werden de video's ervan al meer dan 5000 keer bekeken. Het was fijn om te merken dat ook heel wat mensen uit de lokale kerken kwamen meeluisteren of mee wandelen, ook in onze parochie HH. Maria, Pieter en Antonius.
Wil je de kaarsjesliefdetocht herbeleven?
Alle getuigenissen werden gefilmd en vind je, samen met een dagboekverslag en foto's van de tocht ophttp://with-love-by-eva.blogspot.com/2020/10/op-tocht-met-kaarsjesliefde-een.htmlDe foto's werden gemaakt door An Epic View. En zo breiden we kaarsjesliefde verder uit! Brand jij ook een kaarsje voor iemand, thuis of in je lokale kerk? 
Afbeelding invoegen 
theelichthouder
 
De theelichthouders die speciaal voor deze tocht ontworpen werden, kan je bestellen opwww.thebigbaob.beDe opbrengst ervan gaat, net als de opbrengst van de wandeltocht, naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.