2020CoronaColom

CURSIEFJE IN CORONATIJDEN
 
We zullen doorgaan.. Ramses Shaffy had gelijk, hoewel hij zich 30 jaar geleden in de verste verte niet had kunnen inbeelden dat de titel van zijn legendarische song actueler is dan ooit.
Kunnen we dan anders? Onmogelijk om in één of andere winterslaap te vallen en weer wakker te worden op het moment dat de hele aardbol blijkt ingeënt te zijn.
Wishful thinking. Intussen zullen we doorgaan. Dromen van een leuk brasserietje waar je ’s avonds na een lange werkdag samen met een vriendin even een tafeltje uitzoekt en geniet van je favoriete scampi én een gezellige babbel.
Op een zaterdagnamiddag, als de klusjesdag er op zit, in een koffiehuisje even bijpraten met je moeder bij, jawel, een Brusselse wafel met veel slagroom. Heerlijk.
Op een vrije dag met je dochters gaan shoppen en samen genieten van een heerlijk terrasje.
Jammer, voorlopig zullen we deze kleine "gelukjes” even on hold moeten zetten en na die lange werkdag zelf aardappelen schillen, groenten snijden, vlees bakken en zelf de tafel dekken. De vriendin zal noodgedwongen genoegen moeten nemen met een telefoontje of Whatsapp’je.
O ja, eerst die afwas nog. We moeten doorgaan. Doorgaan en blijven functioneren. Zo hoort het ook. Zijn we dit elkaar zeker nu dan niet verschuldigd ? Dat telefoontje is misschien zo gek nog niet. Even informeren naar het thuiswerken van die vriendin, hoe je bejaarde moeder de dag heeft doorgebracht, en of dochterlief op kot de week overleeft zonder dat pintje op de Oude Markt.
Het lijkt onbeduidend, maar nu zó hartverwarmend. 2020 heeft ons veel geleerd. Back to basic en tevreden zijn. Begaan zijn met elkaar en genieten van de kleinste gelukjes: wakker worden met een stralend najaarszonnetje, zelfgebakken croissantjes op een zondagmorgen en die ene rommelige kamer die eindelijk eens opgeruimd raakte. We zullen doorgaan, ook zonder Brusselse wafel.
Tekst: Frederica Delsaerdt ---------------------------------------------