2018 De Dopkesboom

 HET VERHAAL VAN DEN DOPKESBOOM VOOR JAREN BLIJVEND VERANKERD ?
 
‘De Dopkesboom’, een meer dan 200 jaar oude Amerikaanse eik Wist je het al of niet?
In Wolfdonk aan de processieweg, op slechts een paar honderd meter van het dorpscentrum kan je deze beschermde boom gaan bekijken.
Onze ‘Dopkesboom’ is ongeveer 200 jaar oud en maakt deel uit van de oudste generatie Amerikaans eiken die in onze regio werden aangeplant.
De naam ‘Dopkesboom’ komt van de ‘dopjes’ waar de roodbruine eikels zich in bevinden. Met zijn stamomtrek van bijna 5 meter zou hij als "kampioenenboom” zelfs de 6 de dikste van België zijn.
 Afbeelding invoegen
 
Verzorging van de boomIn 2005 werd de ‘Dopkesboom’ in Wolfsdonk beschermd door de Vlaamse overheid omwille van zijn historische en wetenschappelijke waarde.
Eind 2013 liet de kerkfabriek Sint-Antonius-Abt een grondige gezondheidskuur uitvoeren, aangezien de boom aangetast was door schimmel en dood hout.
Conclusie van de boomverzorger na verzorging was gelukkig dat de boom in goede conditie verkeert en nog vele jaren op deze plaats kan blijven staan.
Het aanpalende bos werd destijds ook omgevormd tot een groen rustpunt voor fietsers en wandelaars.
De boom en het kapelletje dat ernaast staat, worden beschouwd als een bezinningsplaats. Jaarlijks vindt er in mei ook een eucharistieviering plaats.
 
Ondertussen is het opnieuw tijd voor een onderhoud van deze boom.
De kerkfabriek zal in het najaar van 2018 opnieuw de boomverzorger laten langskomen om de nodige snoeiwerken uit te voeren en een nieuwe gezondheidsstudie te doen.
De werkzaamheden in 2018 zullen, zoals in 2015, worden ondersteund door een premie van de dienst Onroerende Erfgoed.   
Wie helpt ons te achterhalen hoe de Dopkesboom hier eigenlijk is terechtgekomen ?
De naam ‘Amerikaanse eik’ zegt het al, deze boom kwam oorspronkelijk enkel voor in Noord-Amerika en is enkel tot in Europa geraakt door toedoen van de mens. Het allereerste Belgische exemplaar werd in 1803 geplant in Brasschaat, bij kasteel ‘De Mick’. Het leek een ideale boom om aan te planten in bossen en langs wegen.
De boom bleek goed bestand tegen de hier bekende schadelijke insecten en was dus makkelijk in onderhoud.
 
Onze ‘Dopkesboom’ staat al meer als 200 jaar in Wolfsdonk en heeft doorheen de geschiedenis dan ook al heel wat zien passeren.  Het project " Verhalen verbinden platteland” is dan ook op zoek naar verhalen over de ‘Dopkesboom’ in Wolfsdonk en over de geschiedenis van hoe deze boom hier terecht gekomen is.
Het was zeker een van de eerste bomen die in België zijn aangeplant.
Maar waarom zouden ze gekozen hebben om hem precies hier, in Wolfdonk, neer te zetten?
Alle info is welkom op info@verhalenverbindenplatteland.be of uiteraard door het aanspreken van Jonas Danckers of Mark Van der Borght.