2008 Naar Maria Laach voor de klokken

OP STAP MET 3 PAROCHIES

BRANDEND VUUR

Een beetje geschiedenis

Het gieten van de kleine klok, Feestweekend te Langdorp zonder weerga.

Eindelijk ! Op vrijdag 4 april 2008 konden wij met een grote bus vol belangstellenden naar de Abdij van Maria Laach in Duitsland. Broeder Michaël Reuter die wij hier in september 07 aan het werk zagen voor het gieten van de kleine klok, heeft er zijn atelier binnen de slotmuren van de Benedictijnerabdij. Samen met zijn medewerkers Sven en Markus heeft hij er het aloude ambacht van het klokkengieten in ere hersteld.

Om 8 uur stipt verschenen de medereizigers aan de parochiezaal. Na veertien dagen regen, koude en druilerigheid zat zelfs het weer mee. Ook heel wat mensen van de andere parochies en belangstellenden van buiten Langdorp reisden mee. Voor de misdienaars werd het een mooie traktatie.

Na een paar uur rijden verscheen het bijzondere Eiffellandschap in zicht. Prachtig, zachtglooiende, lentegroene heuvels en dalen ontstaan uit de vulkanische bedrijvigheid van eeuwen geleden. Langs idyllisch slingerende wegen bereikten wij de Abdij van Maria Laach, genoemd naar het meer dat zich breed en rustig voor ons uitstrekte.

Eerst werden wij verwacht in het plaatselijke "Vulkan Brauhaus”, een lokale brouwerij met grote gelagzaal. Wij hadden onze gerechten op de bus gekozen en doorgebeld dus op minder dan geen tijd stonden er dampende, grote borden voor onze neus. Van "Ofenfrische ganze Schweinehaxe” en "Vulkan Schnitzel” tot "Gekochter Schweinebauch”, alles even omvangrijk als lekker. Sommigen lieten zich het lokale bier flink smaken. In zeer originele, donkergroene grote flessen-met-handgreep wordt het te koop aangeboden. Gesterkt en vol verwachting reden wij naar de Abdij. De zon wilde zelfs door het wolkendek piepen en de gesprekken werden geanimeerder.

De afspraak werd van twee uur naar drie uur verschoven. Zo konden wij eerst rustig de buitengewoon mooie Abdijkerk bezoeken. Het is een uitzonderlijk typisch voorbeeld van Romaanse abdijarchitectuur. De bruine vulkaansteen is er afwisselend met witte zandsteen gebruikt. Kleine ramen en mooi gelede muurpartijen, onderlijnd met kleurrijke détails en grappig beeldhouwwerk zijn eigen aan de typische "blokkendoos”-constructie. Apart is het kleine voorhof met kloostergang. Binnen getuigt de kerk van monachale soberheid. Oost –en westerkoren vormen uitzonderlijke tegenhangers. Er was ook tijd voor de abdijwinkels waar religieuze kunstwerken, planten en kloosterartisanaat te zien zijn.

Om drie uur stipt verzamelden wij aan de ingang van het slot. In en om de loodsen waar het klokkengieten plaats vindt heerste er een koortsachtige drukte. Wij herkenden broeder Michaël en zijn helpers Sven en Markus. Er zou nog gewacht moeten worden. Het was een uitzonderlijke situatie. Behalve onze grote bourdonklok werden er nog vier klokken gegoten voor een Z. Duitse parochie. Ook deze mensen waren ondertussen toegekomen en hadden al een kring rond het gietgebeuren gevormd.

Op het terrein rond de loodsen viel heel wat te zien. Er stonden tal van pasgegoten klokken te wachten op verdere afwerking. Ook onze kleine klok stond braaf en geduldig, nog stil, hopende op een terugkeer naar Langdorp. Broeder Killian voorzag de hongerigen van gebak en er was koffie, altijd een troost.

Vanwege de grote hoeveelheid te gieten klokken hadden de ambachtslieden de bronsoven extra groot gemaakt. Van vier uur ’s nachts waren ze beginnen stoken. Meer dan zevenduizend kilo brons moest er gesmolten worden tot op een temperatuur van 1130 °. Weerom was het spektakel indrukwekkend. Onder de vloer in de loods, vlakbij de oven, zaten de klokkengietvormen ingegraven. Alleen de gietkanalen waren zichtbaar. Zoveel te zien ! Zo nauwgezet en zorgvuldig als de gieters het voorbereidende werk in goede banen leidden ! Al snel bleek dat het veel langer zou duren als eerst gedacht. Wij begrepen dat wij heel geduldig moesten zijn. De gesprekken werden lustig verder gezet en in ons beste Duits verbroederden wij met de parochie van "Kissing”. Samen klokken laten gieten; het schept een band.

Eindelijk, in de late namiddag, omstreeks 6 uur was het zo ver. Geduld bleek inderdaad een mooie deugd. Snel namen de misdienaars de voorste rijen in zodat ze alles konden zien. De gieters ontdeden de gietkanalen van de warme houtskool. De oven werd met een open buis met de kanalen verbonden. Zij hulden zich in vuurvaste gewaden en handschoenen en droegen weerom hun beschermende helmen met vuurvast vizier. Wij dachten opnieuw aan ridders.

Onze pastoor, getooid in feestelijk witte pij, en de priester van Kissing gingen voor in het gebed. Afwisselend werd er in het Nederlands en in het Duits gebeden om Gods zege te vragen over dit mooie werk, de nieuwe klokken en allen die hier zo nauw bij betrokken zijn.

Broeder Michaël en zijn helpers vroegen om absolute stilte. Dan, als bij toverslag, kolkte de hete massa brons, gloeiend, brandend, door het eerste kanaal. De eerste klokkenvorm vulde zich gretig. Uit kleine schouwen ontsnapten de hete gassen door de helpers brandend gehouden uit veiligheid. Een "klokkend” geluid gaf aan dat de vorm vol was. De dam naar de tweede klok werd weggenomen. In een gewijde stilte en met meer dan gewone aandacht volgden de omstaanders het gebeuren. Alle pijnlijke knieën en vermoeide voeten van het lange wachten waren op slag vergeten ! Ook de andere klokken vulden zich. Broeder Michaël klapte zijn vizier omhoog.en vertelde dat alles heel goed verlopen was, dat het er naar uit zag dat de klokken zouden lukken. Al blijft het spannend afwachten tot de vormen uitgegraven worden na dat ze voldoende zijn afgekoeld. Tot slot zongen de parochianen uit het Duitse Kissing samen een mooi danklied.

Een beetje moe maar zeer tevreden namen wij afscheid van de gieters en haasten ons naar de bus. De chauffeur bracht ons veilig en wel tot onder onze mooie, geblokte Sint-Pieterstoren.

Het was een fijne en leerrijke dag, vol boeiende gesprekken en met een hoogst uitzonderlijk doel; het gieten van onze Bourdonklok. Hopelijk is ze gelukt !

Comité Klok