Meer dorp   

Binnen restauratie O.L.Vrouw van Fatima, Gijmel.

 

Hoe zou het zijn met de schilder – en restauratiewerken in de kerk van Gijmel? We zijn zeer benieuwd en gingen een kijkje nemen op de werf. Wat we binnenin ontdekken is erg verrassend. De kerk is helemaal leeg, de vloer volledig afgedekt ter bescherming. Op een viertal heel hoge stellingen zijn schilders druk in de weer. Ploegbaas Philip Verheyen vertelt enthousiast over deze grote opdracht. Afhankelijk van het deel dat aangepakt wordt werken er 6 à 7 mensen.
De werken zijn heel goed opgeschoten. De ploeg van het schilderbedrijf Van Gompel begon op 2 december 2013. Begin februari zou alles klaar moeten zijn. Eerst werd de vloer op het koor vernieuwd. Waar eerder tapijt lag werden dezelfde tegels aangevuld. De marmeren wandtafel waarop het tabernakel staat is naar rechts verplaatst. Zoals wij allemaal weten; bij schilderwerken is de voorbereiding van het grootste belang. In een kerk is dat niet anders. Er waren grote barsten in het pleisterwerk. Die werden nu erg grondig aangepakt. De beschadigde pleister is volledig weggehaald en de muren werden deels opnieuw bezet. De wanden en het cassetteplafond zijn in 4 tinten van grijs geschilderd. De cassettes kregen een zacht oranje tint. Achter het altaar in een grote, iets donkerdere grijze, rechthoek komt de nieuwe icoon. De frêle pasteltinten van de glasramen laten het voorzichtige januarilicht mooi spelen met de grijze tinten.  
 En ook de lambrisering in natuursteen komt fraai tot haar recht. De kerkraad koos de kleuren uit in samenspraak met de architect van Spectrum; het multiprofessionele architectenvennootschap dat voor de restauratie in staat. Na de kerkruimte worden ook de sacristie en de kleinere ruimtes grondig vernieuwd. Uiteraard zijn dit spectaculair grote werken, het is dan ook meer dan 30 jaar geleden dat de kerk werd geschilderd.
Philip Verheyen vertelt nog dat Van Gompel niet aan zijn proefstuk toe is in deze kerk. Over heel Vlaanderen realiseerden ze al een 8 tal kerken. Ook het Wiertz Museum in Brussel deed op hen een beroep. Het schilderbedrijf zorgt ook voor een grondig eindschoonmaak. Wat wij tot nu toe zagen oogt prachtig en veelbelovend. Wij kijken uit naar de feestelijke heropening.