2016 Liturgische kleuren Adven

LITURGISCHE KLEUREN IN DE ADVENT

Ieder jaar plaatsen we in de kerk vier rode kaarsen in de adventskrans.   Dit jaar opteren we om de kerkelijke kleuren te gebruiken.   De liturgische kleur in de advent, een tijd bij uitstek van verwachting en inkeer, is paars.

Behalve de derde zondag van de advent ( Gaudete ),  dan is de liturgische kleur uitzonderlijk roze.  De ietwat gedrukte stemming van de advent maakt die zondag plaats voor een getemperde vreugde omwille van het verlangen naar het kerstfeest.


1steadventskaars =paars : de profetie-kaars = de kaars van de hoop

Bij de eerste Adventskaars vestigen wij onze hoop op God.

2deAdventskaars = paars: de Bethlehem-kaars = de kaars van de voorbereiding

Bij de tweede Adventskaars vragen we aan de Heilige Geest : " Help ons om er klaar voor te zijn om U, Jezus, te verwelkomen als onze reddende God.

3deAdventskaars = roze : de herders-kaars = de kaars van de vreugde,  Gaudete

Op de derde Adventszondag wordt de kleur paars even opgelicht naar roze, passend bij de vreugde van de verwachting die werkelijkheid wordt.

4deAdventskaars = paars : de engelen-kaars= de kaars van liefde

Bij de vierde Adventszondag verwonderen we ons erover, dat Gods liefde zo groot was voor kleine, zondige mensen zoals wij.

5deAdventskaars = wit : de Christus-kaars

Bij de vijfde Adventszondag , op Kerstdag, beseffen we , dat het Kind van Kerst ook de Man van Pasen is die op Pinksteren met zijn Geest het nieuwe leven wereldwijd uitdeelt.