2016 Langdorp viert feest

LANGDORP VIERDE FEEST

De kerkfabriek Sint-Pieter Langdorp en vzw Arbeidszorgproject 't Hof organiseerden samen een driedaags feestweekend tijdens het laatste weekend van augustus. In 2016 is het exact 20 jaar geleden dat het befaamde Robustelly-orgel grondig werd gerestaureerd en 5 jaar geleden sinds vzw 't Hof in de dorpskern van Langdorp haar deuren opende. Een goede reden dus om samen feest te vieren. Het werd een schot in de roos.

20 jaar restauratie Robustelly-orgel


Op vrijdagavond 26 augustus organiseerde de kerkfabriek Langdorp in de Sint-Pieterskerk een feestelijk concert voor orgel en trompet. Pierre Ramakers, de organist uit Scherpenheuvel die 20 jaar geleden het gerestaureerde orgel plechtig inspeelde, voelde zich erg vereerd en nam opnieuw de honneurs waar, die samen met trompettist Simon Van Hoecke uit Herk-de-Stad een mooi repertoire bracht. Na het eerste muziekstuk vond de academische zitting plaats. Op deze zitting hield toenmalige pastoor Paul Eerlings die het initiatief nam voor de restauratie van het beschermde Robustelly-orgel en de restauratiewerken opvolgde, een mooie toespraak, waarbij hij de aandacht vestigde op de gewaardeerde rol van de parochianen. Een stukje nostalgie.

Na een blik op het verleden wierp de voorzitter van de kerkraad Jos Peeters een blik op de toekomst van onze Sint-Pieterskerk en onthulde hij de toekomstplannen van de kerk, gesitueerd in een masterplan van onze beschermde en verruimde dorpskern. Een plan met toekomstperspectieven!

Het concert vervolgde met hemelse barokmuziek van meer dan driehonderd jaar oud is, met afwisselend orgelsolo’s en composities voor orgel en trompet.  Een sublieme uitvoering.

Om de organist en trompettist even op adem te laten komen zorgde Rik Pijpers, onze bijna wekelijkse organist in de kerk, na het vijfde stuk voor een surprise.  Rik toonde een "kromhoorn”, speelde er op, ook samen met Pierre die de "cromhorn” van het Robustelly-orgel ten gehore bracht.  Een mooi tussendoortje.

Voor dat de laatste aria werd ingezet drukte de schepen van Patrimonium, Kerkfabrieken en Begroting zijn waardering uit over de gehele organisatie.

Na het laatste stuk volgde een lekkere receptie, mede aangeboden door het stadsbestuur, voor een gezellige babbel.

Dank aan alle medewerkers.

De ruim 150 aanwezigen, hebben allen genoten van deze zeer geslaagde avond.

Invoegen foto Langdorp viert feest 1

F4422c39

5 jaar vzw Arbeidszorgproject 't Hof

Op zaterdagavond 27 organiseerde de vzw een tuinconcert in ‘t Hof en op zondag 28 augustus bouwde de vzw de dorpskern tot een "feeststraat” uit.


De dorpskern van Langdorp was vanaf ‘s middags afgesloten voor het verkeer.  Er stonden allemaal kraampjes met leuke activiteiten, lekkere hapjes, drankjes en met standjes van plaatselijke verenigingen waar bezoekers konden proeven van hun aanbod.

De fanfare De Demervallei opende plechtig de feeststraat. Daarna stonden onder meer op het programma: een begeleide natuurwandeling en Frambike-fietstocht, straattheater, volksspelen,  i.s.m. verschillende lokale verenigingen. De medewerkers van De Klinker maakten voor het eerst een speelstraat XL.


Verder kon je onder begeleiding van een heemkundige gids samen met een toekomstig specialist in het klokkengieten, een bezoek brengen aan de Sint-Pieterskerk en de klokkentoren.  Ook de Sint-Pietersschool opende haar deuren in het vooruitzicht van het nieuwe schooljaar.

Door de inzet van vele vrijwilligers en de samenwerking met lokale verenigingen werd het een zeer geslaagd feestweekend, met een grote opkomst voor het stemmige en plezante tuinconcert op zaterdag, en een zee van mensen op het dorpsfeest die volop genoten van de gezellige sfeer en het mooie weer in ons Langdorp. 

Proficiat en dank aan alle medewerkers.

F4422d39 + F4422e39

 LANGDORP VIERT FEEST 

‘De Kerkfabriek  Sint-Pieter Langdorp’ en ‘vzw Arbeidszorgproject ’t Hof ‘ organiseren samen een driedaags feestweekend tijdens het laatste weekend van augustus.  In 2016 is het exact 20 jaar geleden dat het befaamde Robustelly-orgel grondig werd gerestaureerd en 5 jaar geleden sinds vzw ’t Hof in de dorpskern van Langdorp haar deuren opende.  Een goede reden dus om samen feest te vieren!

   

20 jaar gerestaureerd Robustelly-orgel

Op vrijdagavond 26 augustus organiseert de kerkfabriek Langdorp i.s.m. de parochieverantwoordelijke in de Sint-Pieterskerk een feestelijk concert voor orgel en trompet.  Pierre Ramakers, de organist uit Scherpenheuvel die 20 jaar geleden het gerestaureerde orgel plechtig inspeelde, neemt opnieuw de honneurs waar.  Hij zal samen met trompettist Simon Van Hoecke uit Herk-de-Stad een mooi repertoire brengen.

Vlak voor dit feestelijk concert vindt een academische zitting plaats.  Op deze zitting zal de kerkfabriek de toekomstplannen van de kerk onthullen.  De plannen maken deel uit van een masterplan van de beschermde en verruimde dorpskern. Vervolgens houdt Paul Eerlings, de toenmalige pastoor die het initiatief voor het restauratiedossier en de restauratiewerken opvolgde, een toespraak over de uitgevoerde werken.  In het bijzonder wil hij de aandacht vestigen op de gewaardeerde rol van de parochianen.

Na het concert volgt nog een receptie voor een gezellige babbel.

    

5 jaar vzw Arbeidszorgproject ’t Hof  

Op zaterdag en zondag 27 en 28 augustus wordt vzw ’t Hof in de dorpskern tot een feeststraat uitgebouwd.

Zaterdagavond organiseert ’t Hof een tuinconcert.  Op zondag staat er een dorpsfeest

op het programma.  De dorpskern van Langdorp wordt vanaf ’s middags afgesloten voor het verkeer en wordt ‘feeststraat’.  Over de lengte van de feeststraat zullen allemaal kraampjes staan met leuke activiteiten, lekkere hapjes, drankjes en waar bezoekers kunnen ‘proeven’ van het aanbod van de plaatselijke verenigingen.

De fanfare De Demervallei opent plechtig de feeststraat.  Daarna staan onder meer op het programma : een begeleide natuurwandeling en Frambike-fietstocht (ook met tandems voor mensen met een beperking), kinderanimatie, straattheater, volksspelen, een bezoek met heemkundige gids aan de Sint-Pieterskerk, een kookworkshop, een ‘fotomuur’ en nog veel meer.
 
 

Beide evenementen worden gerealiseerd met de medewerking van het stadsbestuur en Rotaryclub Aarschot.  

Programma-overzicht dorpsfeest Langdorp

Vrijdag    26 augustus, 19.00 u :    Feestelijk concert voor orgel en trompet

                                                               in de Sint-Pieterskerk  

Zaterdag 27 augustus, 19.00 u :   Tuinconcert, met optredens van Chat Noir en Born on 

                                                                Sunday’s en dj-set in ’t Hof Langdorp  

Zondag   28 augustus, 14.00 u :     Opening feeststraat Langdorp door de fanfare

                                                               ‘De Demervallei’  

Dorpsfeest, tot 18.00 u, met kraampjes van verenigingen, kinderprogramma, straattheater, begeleide natuurwandeling en Frambike-fietstocht, ‘wall of fame’,

bezoek aan de Sint-Pieterskerk met een heemkundige gids, en… tal van streekprodukten.