2015 Afscheid deken Huub

AFSCHEID

 

Op woensdag 25 februari 2015 nam Huub Gerits, deken van Aarschot en onze parochie-administrator, in het Pastoraal Centrum van Mechelen officieel afscheid van de dekengroep en van het beleid van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen. Hij was 18 jaar (1982-2000) deken van het vroegere dekenaat Averbode, dat slechts zeven parochies telde.  Van 1991 tot 2000 werd hij districtsdeken van Hageland-Noord, een district dat toen zes dekenaten (Aarschot, Averbode, Bekkevoort, Diest, Lubbeek en Rotselaar) en 62 parochies omvatte. Na de herindeling van de dekenaten in de loop van het jaar 2000, waarbij men van veertig naar vijftien dekenaten overging, werd het dekenaat Aarschot uitgebreid met de parochies van het vroegere dekenaat Rotselaar en Haacht en telt nu alles tezamen 28 parochies. De eerste deken van dit uitgebreide dekenaat Aarschot werd Luc Valvekens, pastoor van Schiplaken.
  

Hij deed dit van 2001 tot en met 2006. Na zes jaar werd hij opgevolgd door Huub,  die eveneens voor zes jaar benoemd werd, maar de functie acht jaar uitoefende tot 2015. Bij zijn zeventigste verjaardag heeft hij aan de aartsbisschop gevraagd om ontslagen te worden van deze taak. Huub blijft pastoor van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Aarschot en administrator (eindverantwoordelijke) van nog zes andere parochies (Christus Koning, Ourodenberg, Langdorp, Gijmel, Wolfsdonk en Begijnendijk). De vergaderingen van de pastoraal aangestelden (priesters, diakens en  parochie-assistenten) die maandelijks vergaderen in de pastorie van Wezemaal, zullen voorlopig geleid worden door Jochen Geeraedts en Dirk Claes (twee medewerkers van ons vicariaat). Na negen maanden ‘zwangerschap’, waarschijnlijk bij de aanvang van het nieuwe werkjaar, zal er een nieuwe deken worden benoemd voor ons dekenaat. Deze zal wellicht niet in de stad Aarschot woonachtig zijn.

In het Pastoraal Centrum dankte bisschop Leon Lemmens de ‘ouderdomsdeken’ voor de zesentwintig jaar dienst. Huub mocht een grote zilveren medaille van Sint-Rumoldus van Mechelen en een lijvig boek van Gerhard Lohfink, Jezus van Nazaret – Wat wou Jij? Wie was Hij? ontvangen. Er werd getafeld in de d’Alsace-zaal, een pas opgefriste ruimte waar allerlei vroegere kardinaal-aartsbisschoppen van Mechelen vanop een levensgroot portret op je neerkijken. Het maakte wel enigszins indruk zo in het gezelschap te mogen vertoeven van de kardinalen Mathias Hovius (1596-1620), Th.Ph. de Alsatia (1716-1759), J.H.A. Franckenbergh (1759-1801), Engelbertus Sterckx (1832-1867), V.A. Dechamps (1867-1883). Toch smaakte het dinertje heerlijk, niettegenstaande de aanwezigheid van de in de rode gewaden aangeklede hoogwaardigheidsbekle-ders.  Op de groepsfoto herkennen van links naar rechts: Jan Herinckx (Overijse), Huub Gerits, Joris Hardiquest (Tienen-Zoutleeuw), Raymond Decoster (Halle-Lennik), Marc Boulanger (Asse), Felix Van Meerbergen (Diest), Patrick Maervoet (Herent), Mgr. Leon Lemmens, Guy De Keersmaecker (Mechelen-Klein Brabant), Dirk De Gendt (Leuven-Bierbeek), Piet Capoen (Vilvoorde) en Guido Moeys (Londerzeel).