ZUSTER JULIA : 50 JAAR IN GIJMEL, augustus 2014

De Zusters staan al vele jaren ten dienste van de mensen van de Gijmel.

We zijn al even veel jaren zo erg gewoon geworden aan hun aanwezigheid dat we al wat zij doen zo vanzelfsprekend vinden.
 

En opeens worden we attent gemaakt op een feit dat uit die vanzelfsprekendheid losmaakt. Zo onder meer het feit dat zuster Julia al 50 jaar in de Gijmel actief is.

Inderdaad: op 4 september 1964 kwam zij hier toe en is er sindsdien niet meer weggeweest.

Even nader kennis maken met zuster Julia. Ze werd geboren op 15 juli 1942 in Meerhout- Zittaart.

In 1960 trad ze in bij de Zusters van de Christelijke Scholen in Vorselaar.

Na één jaar postulaat en één jaar noviciaat werd ze geprofest op 6 augustus 1962.

Dan volgde haar uitzending naar een lokale gemeenschap; Berbroek  ( Limburg ) waar zij van 1962 tot 1964 verbleef.

In maart 1965 heeft zij eeuwige gelofte afgelegd te Vorselaar.

Vanaf het begin was zij keukenprinses en duivel-doet-al , zowel in het klooster als in de parochie: kosteres, chauffeur voor de zusters, bloemen en hof onderhouden, ziekenbezoekster, zangeres in het zangkoor en lector in de eucharistievieringen….

En vergeten we zeker niet de heerlijke pannenkoeken voor de mensen die de kerk kuisen; bovenop de ontelbare biscuit ’s gebakken voor alle gelegenheden; van jubilees, verjaardagen en hoogtepunten in het klooster.

Vooraleer het huidige klooster gebouwd werd verbleven de zusters in het houten chalet dat over een paar maanden is afgebroken.

Vijf zusters voor vier kamertjes ( chambretten ) !

Zuster Julia plooide elke avond haar bed uit in de gang van de chalet en borg dat alles ’s morgens netjes op tot in 1972 .

Dat zijn zo van de kleine pittige details die duidelijk maken dat het leven van de zusters niet zo comfortabel was, als we ons wel eens durven voorstellen.

Wat is de kracht van zuster Julia? Niks speciaals zegt ze, alleen helpen waar hulp nodig is. En inderdaad, zo kennen we haar en waarderen we haar.

Proficiat zuster Julia bij dit ‘ jubileum’ en heel veel dank voor de vijftig jaren die we je hier in de Gijmel mochten kennen.