DE ZUSTERS VERTREKKEN

?xml:namespace>

Na meer dan 50 jaar aanwezigheid in Gijmel verlaten weldra (begin oktober) de zusters onze parochie. We zien ze met pijn  in het hart vertrekken. Want ze hebben gedurende al die jaren mee vorm gegeven aan onze parochiale gemeenschap en zich ten volle ingezet voor de school en allerlei  activiteiten. Ook in de kerk en voor de liturgie hebben de zusters het beste van zichzelf gegeven. De zusters Norma en Irma kwamen hier al toe in 1959. Ze waren erbij wanneer de kerk werd ingewijd in 1963. Een jaar daarop kwam zuster Julia de zustergemeenschap versterken. Samen met zuster Norma kan ook zij er prat op gaan dat ze gedurende 50 jaar Gijmel kleur heeft gegeven. Allerlei andere zusters passeerden hier de revue: zusters Irma, Sylvia, Gisberta, Florimonda. Zuster Alida arriveerde in 1991, zuster Alberta in 1999 en zuster Hildegarde kwam toe in 2001.

     Zuster Norma was vanaf 1959 kleuterleidster voor de vijfjarigen. Ze heeft deze taak met hart en ziel gedaan tot haar 62ste. Eens met pensioen heeft ze zich vooral verdienstelijk gemaakt met ziekenbezoek. Ze hielp mee met het poetswerk in de kerk en bij de grote opkuis rond de kerk.

     Zuster Alida werd geboren te Pulle in 1921. Ze was eerst kleuterleidster in Onze-Lieve-Vrouw Tielt. In Gijmel hielp ze mee in het huishouden. Ze had oog voor kleine werkjes. Ze verliet onze parochie al in juni.

     Zuster Julia deed in het Gijmelse kloostergebouw voornamelijk het huishouden: de keuken, het koken en het bakken,  de kuis, de was en de strijk. Ze deed de boodschappen, onderhield de tuin en poetste ook de pastorie. Ze nam de taak van koster ter harte onder pastoor De Haes, tot dat Staf Eelen deze opdracht van haar overnam. Maar zuster Julia was  tot de dag van vandaag altijd als eerste in de kerk en zorgde ervoor dat alles wat de liturgie aanging in orde was.

     Zuster Alberta is geboren in 1927 in Waarloos. Ze is vooral actief geweest in Tielt (Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Maarten). In de school was ze verantwoordelijke voor de beroepsafdeling. Ze is er ook directrice geweest. Toen de huishoudster van de deken stierf, werd ze de rechterhand van de deken. Ze hielp mee in de parochiale catechese en nam de taak van koster op zich. In 1994 tot 1996  werd ze de toeverlaat van de deken, toen deze met rust ging in Veerle. Na de dood van deken Emiel Keustermans, kozijn van Stan,  trok zuster Alberta nog drie jaar naar Geetbets om in 1999 in Gijmel te belanden.

     Zuster Hildegarde , die als laatste de zustergemeenschap van Gijmel kwam vervoegen (2001) was veel uithuizig omwille van allerlei activiteiten. Drie keer per week trok ze naar de kliniek Sainte Anne in Brussel.  Ze ging bezoeken in Leuven-Centraal. Momenteel woont ze in een van de service-flats van De Vrucht.

 

?xml:namespace>

 

?xml:namespace>

Met het vertrek van de laatste vijf zusters wordt er stukje Gijmelse geschiedenis afgesloten. Zij zullen nog lang sporen nalaten en  met veel dankbaarheid  in  ons geheugen geprent blijven. Wij zullen hen uitwuiven in de viering van zaterdag 27 september om 18.00 u. Onze parochiegemeenschap wenst alle zusters nog veel jaren toe in  goede gezondheid.

Iedereen is van harte welkom in de ‘afscheidsviering’ van 27 september om 18.00 u.

De parochieploeg biedt na de eucharistie een drankje aan.

ZUSTER ALIDA
Zoals jullie reeds een aantal weken geleden konden lezen in het parochieblad: Onze zuster Alida werd op 93 jarige leeftijd op rust gesteld in Westmalle.
Voor diegenen die haar graag eens bezoeken, een kaartje sturen of bellen:
Zuster Alida VERMEIREN Brechtsesteenweg 89, 2390 WESTMALLE Telefoon : 03.312.05.10
 
ZUSTER ALIDA VERMEIREN OP RUST GESTELD NAAR WESTMALLE
juni 2014  

Albert Lemmens vertelt:

‘Alhoewel ze me gevraagd had, liever niets over haar te schrijven in het parochieblad, moet ik even zondigen….

Ze vertelde me dat ze hier zo graag was en dat ze zo gelukkig geweest was in Gijmel. Zuster Alida had het niet graag om bewierookt te worden, alles wat ze deed, vond ze maar normaal. Maar de mensen van gans Langdorp en in het bijzonder van Gijmel, missen haar.

Na meerdere jaren les gegeven te hebben in O.L.V.Tielt, kwam ze op 23.08.1991 naar de kloostergemeenschap van Gijmel op rust. Geloof dat maar….

Zuster Alida heeft zich al die jaren onbaatzuchtig gegeven, met heel veel inzet en werkkracht. En vooral de zieken lagen haar nauw aan het hart. Ze kon luisteren en de zieken een bemoedigend woord toespreken.  Haar handen waren nooit stil, ze had altijd gezien waar er hulp nodig was, binnen en buiten de kerk.

Mooie kunstwerkjes breien en haken..daar geniet ze nog altijd van.

Zuster Alida is een religieuze in hart en nieren, een erg gewaardeerde zuster. De ander Zusters van Gijmel: Julia, Alberta, Norma en Hildegard missen haar heel erg.

Ze verdient nu de rust op haar hoge leeftijd van 93 jaar’

 

 

Beste Zuster Alida,

Wij wensen je van harte heel veel voldoening in je nieuwe levensperiode. Je vruchtbare zusterarbeid van de voorbije jaren blijft een weldoende herinnering, een bron van diepe vreugde. Er vangt een nieuwe levensfase aan voor jou,  lieve Zuster Alida.

Wij wensen je daar in Westmalle nog heel veel gelukkige momenten toe.

Hopelijk ben je vlug gewend aan je nieuwe omgeving. We wensen je nog vele gezonde levensjaren toe in naam van onze parochiegemeenschap en alle mensen van Gijmel.

Hou je goed en tot ziens…